Rouwverwerking

10 oktober 2022

Rouwen is het verwerken van verlies. Dat kan het overlijden van een dierbare zijn. Maar er kan ook worden gerouwd om het verlies van andere ingrijpende levenservaringen. Bijvoorbeeld het verlies van je gezondheid, rouwen na een scheiding of verlies van je baan. 

Er komen veel emoties en reacties los. Bij een overlijden komt het nog al eens voor dat de omgeving vindt dat het na een jaar wel lang genoeg heeft geduurd. Alle hoogtij dagen zijn een keer meegemaakt zonder de  overledene. Dus, hup weer verder.

Zo werkt het niet. Rouwen is en blijft een emotievol proces dat tijd en energie kost. Het hoort bij het leven. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Elke situatie en ieder mens is anders, en datzelfde geldt ook voor het rouwproces. Rouwen kost heel veel energie van zowel je lichaam als geest.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar rouw. Er wordt gesproken over 7 rouwfases of over 4 rouwtaken. Rouwfasen kunnen zijn; ongeloof, ontkenning, boosheid, intens verdriet, schuldgevoel, lichamelijke klachten, gevoel van verdoving en eenzaamheid. Het doorlopen van deze fasen gaat niet netjes op volgorde. Je kan van boosheid naar eenzaamheid en weer terug naar ongeloof gaan. Soms herken je een fase niet eens zozeer.

Het rouwtakenmodel is van William Worden. Hij is een Amerikaans rouwdeskundige, hij heeft het over rouwtaken in plaats van rouwfasen. Het grote verschil zit in erin dat de term “taak” benadrukt dat de rouwende iets kan doen in plaats van het rouwproces ondergaan. Het rouwtaken model heeft 4 taken en de theorie van Worden is dat alle taken worden doorlopen in willekeurige volgorde.

  • Het verlies aanvaarden
  • De pijn (door)voelen
  • Aanpassen aan een leven waar de overledene geen deelmeer van uitmaakt, en
  • Het verlies een plek geven om zonder de overledene verder te kunnen leven.

In de volgende blog ga ik dieper in op de rouwfases- en taken.

 

Home Blog Rouwverwerking