Persoonlijke ontwikkeling

10 oktober 2022

Persoonlijke ontwikkeling, wat een mooi woord. Regelmatig wordt het ingezet om aan te geven dat iemand moet veranderen. “Ik denk dat het goed voor je is als je een cursus gaat volgen. Dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling”

Dat roept bij mij het beeld op dat iemand niet goed ontwikkeld is. Is die persoon dan overbelicht, of misschien onderbelicht?

Meestal weet je prima wat je sterke punten zijn en waar je meer moeite mee hebt. Wat maakt dat we alleskunners moeten zijn, het schaap met vijf poten? Zit de kracht niet meer in versterken van de vaardigheden en competenties waar je al goed in bent? Het herkennen- en erkennen wat je minder makkelijk afgaat. En wat dan ook meestal een energielek geeft. De kracht zit toch ook in de diversiteit van teamleden? Gebruik maken van elkaars sterke punten.

Persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, je identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van je leven. En ook het realiseren van je dromen. Dit geldt zowel in je persoonlijke als werk omgeving.

Als ik mezelf als voorbeeld neem, ik ben niet goed in cijfertjes. Daar bedoel ik mee dat ik prima kan budetteren. Ook blijf ik netjes binnen de budgetten van een project, maar ik word niet blij als ik een begroting voor een organisatie zou moeten maken. Daar zijn anderen veel beter in. En belangrijker, daar hebben die anderen ook veel meer lol in dan ik.  Zet mij bij mensen met persoonlijke vraagstukken, waar ik een stukje mee mag gaan op hun levenspad, daar bloei ik van op.

Daar wil ik me persoonlijk in blijven ontwikkelen.

Home Blog Persoonlijke ontwikkeling